VİYANA DENİNCE AKLA HEMEN ONUN ADI GELİR…
Merhaba...
Viyana denince akla ilk gelen tatlıdır Sacher Torte.
Avusturya’daki birçok mekanda bulabileceğiniz bu çikolatalı pasta, 1832
yılından günümüze gelmiştir. En az iki hafta taze bir şekilde kalabilmesi en
önemli özelliklerindendir.
Pastanın bir hikayesi de varmış, pastanın tarifine geçmeden
önce ansiklopediden öğrendiğim bu hikayeyi de aktarayım ; 1832 yılında,
Avusturya’lı diplomat Wenzel von Metternich önemli misafirlerini
ağırlayacağı davet için mutfağında çalışan aşçıdan özel bir
tatlı hazırlamasını ister. Ancak usta aşçının hastalanması
üzerine tatlıyı hazırlama görevi 16 yaşındaki genç aşçı
Franz Sacher`e kalır ve yaptığı pasta davetliler
tarafından çok beğenilir. Pastanın ünü gittikçe artar ve Dünyaca
ünlü pastalar arasına girer. Viyana’ da pek çok pastanede Sacher
Tartı bulabilirsiniz ama orijinal Sacher tartın tarifi
yüzyıllardır gizli tutulduğu için sadece Sacher Otel`in içindeki pastanede
yemeniz mümkün…
Sacher tart yaparken hiç kakao kullanılmıyor, eritilmiş
çikolata ile yapılıyor. Kabartma tozu kullanılmıyor, 6 yumurta
ile kekin kabarması sağlanıyor. Pişen pandispanyanın arasına krema değil,
kayısı marmelatı sürülüyor. Bazı yabancı kaynaklarda kayısı marmelatının iki
kez ( ganajın altına da) sürüldüğü yazıyor ama ben sadece pastanın ortasında
kullandım, tercih sizin . Orijinal tarifte var mı bilmiyorum ama ben pastanın
kuru olmaması için pandispanyayı kayısı suyuyla nemlendirdim. Pasta çikolata
ganaj ile kaplanıyor. Sacher tart yoğun çikolatalı, biraz da sert
görünümde bir pasta ama ağızda eriyor...
Sachertorte'nın sırrı, çikolata, şeker ve su karışımından
bir şerbet yapılarak pasta piştikten ve soğuduktan sonra içine aynı baklavanın
üzerine atılması gibi bu şerbetin atılması. Tabiki bu şerbet sayesinde çikolata
yalnızca üstünde kalmıyor aynı zamanda pastanın içine yoğun bir şekilde
dağılıyor. Bekleyincede hafif ıslak, yoğun, biraz yapışkan ama müthiş bir
lezzete dönüşüyor. Tabi bu arada Sahchertorte’nin 15 gün dayanmasının ve
seyahat edebilmesinin de en büyük nedeni bu.
Sacher Pastanesinde servis edilen her dilim üzerinde
Sacher yazan çikolata var ve geleneksel olarak yanında krem şanti (whipped
cream) ile sunuluyor.
Bu kadar sözden sonra sıra tarifte..Farklı ve lezzetli bir
pasta yapmak isteyenlere öneririm...
Malzemeler:
Pandispanya
malzemeleri:
160 gr çikolata (yarısı bitter-yarısı sütlü)
140 gr tereyağı ( yumuşak)
1 su bardağı pudra şekeri
6 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 fiske tuz (yumurta aklarını çırparken kullanılacak)
¾ su bardağı un (1 su bardağından biraz eksik)
1 paket vanilin
Pandispanyayı
nemlendirmek için :
1 çay bardağı kayısı suyu
Pandispanyanın arasına sürmek için:
Yarım su bardağı kadar kayısı marmelatı
Pastayı kaplamak için
(Ganaj):
160 gr bitter çikolata
160 gr süt kreması (200ml kutu kremanın birazı kalacak)
Yapılışı:
Çikolatayı benmari usulü eritin. Bunun için çaydanlığın
yarısını suyla doldurup kaynatın, ateşin altını kısın, üzerine cam bir kase
oturtun ve çikolataları kırıp kaseye koyun ve ara sıra karıştırarak çikolataları eritin.
6 adet yumurtanın aklarını bir kaba, sarılarını başka bir
kaba ayırın.Yumurta aklarını bir fiske tuzla birlikte mikserin
yüksek ayarında 4-5 dakika kar gibi olana kadar çırpın.
Yumurta sarılarını, pudra şekeri ve 1 paket vanilini
mikserle 3-4 dakika çırpın, yumuşak tereyağını ve erimiş çikolatayı
ekleyerek çırpmaya devam edin. Unu ekleyip tel çırpıcıyla karıştırın.(mikser
kullanmayın) Un iyice karıştıktan sonra köpük halindeki
yumurta aklarını ilave edin ve tel çırpıcıyla alttan üste
doğru yavaşça karıştırın. Karışım homojen bir duruma gelmiş
olmalıdır. Kek karışımını 24 cm çapında, tabanına yağlı
kağıt serilmiş ve kenarları yağlanmış kelepçeli kek kalıbına aktarın .
Önceden 5 dakika kadar ısınmış 170 derece
fırında 40 dakika kadar pişirin (Fırına göre pişme süresi değişir,
pişip pişmediğini kontol etmek için pandispanyaya bıçak batırın temiz çıkarsa
pişmiş demektir)
Pandispanya ılıyınca kek kalıbından çıkarın. Enlemesine
ikiye kesin. Pasta servis tabağına ilk katı yerleştirin.
Kayısı suyuyla nemlendirin. Kekin tüm yüzeyine kayısı marmelatı sürün. Üzerine pandispanyanın diğer parçasını yerleştirin ve kalan
kayısı suyuyla nemlendirin.
Çikolataları benmari usulü eritin ve kremayı ekleyip
karıştırın ve pastanın üzerini kaplayın.
2-3 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra, krem şanti ile
birlikte servis edin..
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder