VİYANA DENİNCE AKLA HEMEN ONUN ADI GELİR…



Merhaba...

Viyana denince akla ilk gelen tatlıdır Sacher Torte. Avusturya’daki birçok mekanda bulabileceğiniz bu çikolatalı pasta, 1832 yılından günümüze gelmiştir. En az iki hafta taze bir şekilde kalabilmesi en önemli özelliklerindendir.


Pastanın bir hikayesi de varmış, pastanın tarifine geçmeden önce ansiklopediden öğrendiğim bu hikayeyi de aktarayım ; 1832 yılında, Avusturya’lı diplomat  Wenzel  von  Metternich önemli misafirlerini ağırlayacağı davet için mutfağında çalışan aşçıdan özel bir tatlı hazırlamasını ister. Ancak usta aşçının hastalanması üzerine  tatlıyı  hazırlama görevi 16 yaşındaki genç aşçı Franz Sacher`e kalır  ve  yaptığı pasta davetliler tarafından çok beğenilir.  Pastanın ünü gittikçe artar ve Dünyaca ünlü pastalar arasına girer. Viyana’ da pek çok pastanede Sacher Tartı  bulabilirsiniz ama  orijinal Sacher tartın tarifi yüzyıllardır gizli tutulduğu için sadece Sacher Otel`in içindeki pastanede yemeniz mümkün…


Sacher tart yaparken hiç kakao kullanılmıyor, eritilmiş çikolata ile yapılıyor. Kabartma tozu kullanılmıyor,   6 yumurta ile kekin kabarması sağlanıyor. Pişen pandispanyanın arasına krema değil, kayısı marmelatı sürülüyor. Bazı yabancı kaynaklarda kayısı marmelatının iki kez ( ganajın altına da) sürüldüğü yazıyor ama ben sadece pastanın ortasında kullandım, tercih sizin . Orijinal tarifte var mı bilmiyorum ama ben pastanın kuru olmaması için pandispanyayı kayısı suyuyla nemlendirdim. Pasta çikolata ganaj ile kaplanıyor. Sacher tart yoğun çikolatalı, biraz da sert görünümde bir pasta ama ağızda eriyor...


Sachertorte'nın sırrı, çikolata, şeker ve su karışımından bir şerbet yapılarak pasta piştikten ve soğuduktan sonra içine aynı baklavanın üzerine atılması gibi bu şerbetin atılması. Tabiki bu şerbet sayesinde çikolata yalnızca üstünde kalmıyor aynı zamanda pastanın içine yoğun bir şekilde dağılıyor. Bekleyincede hafif ıslak, yoğun, biraz yapışkan ama müthiş bir lezzete dönüşüyor. Tabi bu arada Sahchertorte’nin 15 gün dayanmasının ve seyahat edebilmesinin de en büyük nedeni bu.
Sacher Pastanesinde servis edilen her dilim üzerinde Sacher yazan çikolata var ve geleneksel olarak yanında krem şanti (whipped cream) ile sunuluyor.


Bu kadar sözden sonra sıra tarifte..Farklı ve lezzetli bir pasta yapmak isteyenlere öneririm...


Malzemeler:

Pandispanya malzemeleri:

160 gr  çikolata (yarısı bitter-yarısı sütlü)
140 gr tereyağı ( yumuşak)
1 su bardağı pudra şekeri
6 adet yumurta (oda sıcaklığında)
1 fiske tuz (yumurta aklarını çırparken kullanılacak)
¾ su bardağı un (1 su bardağından biraz eksik)
1 paket vanilin


Pandispanyayı nemlendirmek için :

1 çay bardağı kayısı suyu
Pandispanyanın arasına sürmek için:
Yarım su bardağı kadar kayısı marmelatı


Pastayı kaplamak için (Ganaj):

160 gr bitter çikolata
160 gr süt kreması (200ml kutu kremanın birazı kalacak)


Yapılışı:

Çikolatayı benmari usulü eritin. Bunun için çaydanlığın yarısını suyla doldurup kaynatın, ateşin altını kısın, üzerine cam bir kase oturtun ve çikolataları kırıp kaseye koyun ve  ara sıra karıştırarak çikolataları eritin.

6 adet yumurtanın aklarını bir kaba, sarılarını başka bir kaba ayırın.Yumurta aklarını  bir fiske tuzla birlikte mikserin yüksek ayarında 4-5 dakika  kar gibi olana kadar  çırpın.

Yumurta sarılarını, pudra şekeri ve 1 paket vanilini mikserle 3-4 dakika çırpın,  yumuşak tereyağını ve erimiş çikolatayı ekleyerek çırpmaya devam edin. Unu ekleyip  tel çırpıcıyla karıştırın.(mikser kullanmayın) Un iyice karıştıktan sonra köpük halindeki yumurta  aklarını ilave edin ve tel çırpıcıyla alttan üste doğru  yavaşça karıştırın. Karışım homojen bir duruma gelmiş olmalıdır. Kek karışımını  24 cm çapında, tabanına yağlı kağıt serilmiş ve kenarları yağlanmış kelepçeli kek kalıbına aktarın .

Önceden 5 dakika kadar ısınmış 170 derece fırında  40 dakika kadar pişirin (Fırına göre pişme süresi değişir, pişip pişmediğini kontol etmek için pandispanyaya bıçak batırın temiz çıkarsa pişmiş demektir)

Pandispanya ılıyınca kek kalıbından çıkarın. Enlemesine ikiye kesin. Pasta servis tabağına  ilk katı yerleştirin. Kayısı suyuyla  nemlendirin. Kekin tüm yüzeyine  kayısı marmelatı sürün. Üzerine pandispanyanın diğer parçasını yerleştirin ve kalan kayısı suyuyla nemlendirin.

Çikolataları benmari usulü eritin ve kremayı ekleyip karıştırın ve pastanın üzerini kaplayın.
2-3 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra, krem şanti ile birlikte servis edin..


Afiyet olsun J

Yorumlar

Popüler Yayınlar