KIYIR KIYIR SİRKELİ TUZLU KURABİYE


Merhaba…

Tuzlu kurabiyeler tatlılarımızın yanına yaptığımız nefis tamamlayıcılardır. Ancak her tuzlu kurabiye pastahanedekiler gibi muhteşem ağızda dağılan bir kıvamda olmaz. Bunun nedeni kurabiyenin en basit şekliyle yapılması kurabiyeye sirke eklenmemesinden kaynaklanmaktadır. Pastaneden alınmış gibi ağızda dağılan, mis kokulu sirkeli tuzlu kurabiye yapmak sandığınız kadar zor değil


Çay saatlerinize çok yakışacak bu kıyır kıyır hamuru çok seveceksiniz. Çörek otuyla ve yumurta sarısıyla kızaran o nefis dış yüzeyi de onu sevmek için başka bir neden.

Arzu edilirse hamurun içerisine uygun miktarlarda peynir rendesi, haşhaş tohumu, pul biber, çörekotu, anason ve hardal tohumu gibi lezzet artırıcılar eklenebilir.


Malzemeler:

3 su bardağı un (kulak memesi kıvamına gelinceye kadar aldığı kadar un ilave edin)
1 paket margarin
1 çay bardağı zeytinyağı (ayçiçek yağı da kullanabilirsiniz)
1 adet yumurta
1 adet yumurta beyazı
4 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu


Üzeri İçin:

2 adet yumurta sarısı
Çörek otu, susam


Yapılışı:
Unu geniş bir kaba eleyin ve oda sıcaklığındaki margarini ekleyin. Tuz, sirke, zeytinyağı, yumurta ve yumurta beyazını ilave edin.

Hamuru homojen bir kıvama gelinceye kadar yoğurmaya devam edin. Kıvam alan ve yoğunlaşan hamuru 15-20 dakika üzerini kapatarak tezgahta dinlendirin.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve ince bir rulo olacak şekilde uzatın. Uçlarını birbirinin içinden geçirerek şekil verin yada kalıplarla keserek istediğiniz şekli verin.

Üzerine yumurta sarısı, susam ve çörek otu serperek fırın tepsisine dizin. 170 derecede kızarana kadar yaklaşık 10-12 dakika pişirin ve ızgara telinde soğutun.


Afiyet olsun J


Yorumlar

Popüler Yayınlar