FİLMİ BİLE OLAN TATLI: ŞEKERPARE




Merhaba..
Bugün size ülkemizin en ünlü tatlılarından biri olan Şekerpareyi, bilinen ve bilinmeyen tüm yönleriyle anlatmaya çalışıp harika bir tarif vereceğim.

Hani başlıkta bahsetmiştik ya: "Filmi bile olan tatlı". Dilerseniz konumuza geçmeden önce o filmden kısa bir bölümle yüzümüzde bir gülümseme oluşturalım ve tatlımızın hikayesini o gülümsemenin verdiği mutlulukla okuyalım.

                                       

Şekerpare, Türk mutfağından şerbetli bir tatlıdır. Kurabiyeye benzer. Aslında kurabiyedir. Çünkü, çeşitli yapım teknikleri olan Şekerpare'nin değişmeyen tek özelliği şerbetli olmasıdır; bu nedenle bazı yörelerde adı "Şerbetli kurabiye" olarak da geçer.  Hem yapımı kolay hem de ağır olmayan bir tatlı çeşididir. Kökeni Osmanlı dönemine dayanır. 

Bir kaç kelime de şerbeti hakkında edelim:
Şekerparenin en ideal şerbetine, farklı bir aroma katmak amacıyla genelde az miktarda limon suyu, limon kabuğu rendesi ya da vanilya eklenir. Uzun süre şerbetin içinde beklemiş şekerpare tatlısı ağır olur, insanın içini bayar,

Şekerpare yapımı kolay bir tatlı olduğu için, hevesi olan herkes tarafından yapılabilir. Ama o ideal tadı ve kıvamı tutturmak zordur. İşin ilginç tarafı, gerçek şekerpare tadında tatlı üreten mekan sayısı da ne yazık ki çok azdır. 


Dilerseniz geçelim bu ünlü tatlımızın tarifine:

Malzemeler:

Hamuru için;
2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine),
125 gram yumuşak margarin,
1 su bardağı pudra şekeri,
3 buçuk yemek kaşığı irmik,
1 kabartma tozu (10 gram),
1 vanilya (5 gram),
3 buçuk su bardağı un (su bardağı ölçüsü: 200 ml.).

Şerbeti için;
3 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı su,
Çeyrek limon suyu.


Yapılışı:

İlk olarak şerbetini hazırlamak için, su ile toz şeker tencereye alınıp, ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca, içerisine limon suyu ilave edilir ve 5 dakika kaynatılıp ocaktan alınır. Hazırlanan şerbet, iyice soğuması için bekletilir.

Hamurunu hazırlamak için, gerekli olan un haricindeki malzemelerin tamamı derin bir kap içerisine alınır. Elle güzelce yoğrularak karıştırılır ve üzerine azar azar un ilave edilerek, iyice yoğrulur. Elde edilen hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır ve hafif uzunlamasına yuvarlanır.

Üzerine hafif bastırılıp oval şekil alması sağlanır ve şekli verilen şekerpare, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. Hamurun hepsi bu şekilde yapılıp bitirilir ve tepsiye dizilir. Hazırlanan şekerparelerin üzerine, yumurta sarısı sürülür ve çatalın arkası ile çizik atılır. Önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Fırından alınan şekerpare tatlısının üzerine, tek tek kepçe ile soğuk şerbet dökülür (tatlı sıcak şerbet soğuk olacak). Bütün şerbet tatlıların üzerine gezdirildikten sonra, şerbetini iyice çekmesi için bekletilir. Tatlımız, şerbetini çektikten sonra servise sunulur.



Yorumlar

Popüler Yayınlar