KARŞINIZDA OBAMA’YA SUNULAN NEVZİNE TATLISI
Merhaba…
Barack Obama'ya Çankaya Köşkü'ndeki yemekte sunulan nevzine
tatlısı, Kayseri'nin en meşhur tatlısı olarak biliniyor.
Kayseri yöresine ait tahin, pekmez ve cevizin buluştuğu
harika bir tatlıdır. Kayseri nevzine tatlısı yapılışı kolay ve
lezzetli bir ikramdır.
Nevzine tatlısının, un, ceviz ve yağ kullanılarak
hazırlandığını, şekerli veya pekmezli olarak 2 ayrı çeşidinin bulur.
Kayseri'de nevzine yapmak yerine (nevzine basmak) deyimi
kullanılır. Un, tereyağı veya zeytinyağı ile ceviz içi hamur haline getirilip
bir tepsiye basılır. Fırında nar gibi kızaran nevzineye isteğe göre pekmez veya
şeker şerbeti dökülür. Kayseri'de dini bayramlarda mutlaka nevzine tatlısı
hazırlanır ve konuklara ikram edilir.
Nevzine önemli misafirlere ikram edilir. Oğlan doğuran
gelinlere kaynanasının nevzine ikram etmesi de eski bir Kayseri geleneğidir.
Malzemeler:
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı karbonat
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı tahin
170 gr. tereyağı yada margarin (erimiş)
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
2 su bardağı ceviz – dövülmüş
1 tatlı kaşığı karbonat
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı tahin
170 gr. tereyağı yada margarin (erimiş)
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
2 su bardağı ceviz – dövülmüş
Şerbeti için:
4 su bardağı su
2,5 su bardağı toz şeker
½ su bardağı pekmez
2,5 su bardağı toz şeker
½ su bardağı pekmez
Yapılışı:
Şerbeti için küçük bir sos tenceresine su, şeker ve pekmezi
koyup ocağa alıp kaynamaya bırakın. Kaynayan şerbeti kenara alıp soğumaya
bırakın.
Diğer tarafta bir karıştırma kabına öncelikle kurular olan
un, ve karbonatı koyun. Orta kısmına havuz şeklinde bir çukur açın ve içerisine
sıvılar olan ayçiçek yağı, erimiş tereyağı, sirke, tahin, süt ve yumurtayı
ekleyip çırpın. Hafif hafif un karışımı ile sıvı karışımları birbirine
karıştırarak yoğurun.
Cevizleri ilave edip yoğurmaya devam edin.
Elde ettiğiniz hamuru fırın kabınıza yerleştirin. Üstünü
önce düzeltin, ardından çatal ile izler verin, bir bıçak yardımı ile dilimler
oluşturun ve 200 derece fırında 30 dakika pişirin.
Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuttuğunuz şerbetin
tamamını dökün soğumaya bırakın. Tatlınızı şerbetini çektikten sonra soğuk
servis edin.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder