KARŞINIZDA OBAMA’YA SUNULAN NEVZİNE TATLISI


Merhaba…

Barack Obama'ya Çankaya Köşkü'ndeki yemekte sunulan nevzine tatlısı, Kayseri'nin en meşhur tatlısı olarak biliniyor.


Kayseri yöresine ait tahin, pekmez ve cevizin buluştuğu harika bir tatlıdır. Kayseri nevzine tatlısı yapılışı kolay ve lezzetli bir ikramdır.


Nevzine tatlısının, un, ceviz ve yağ kullanılarak hazırlandığını, şekerli veya pekmezli olarak 2 ayrı çeşidinin bulur.


Kayseri'de nevzine yapmak yerine (nevzine basmak) deyimi kullanılır. Un, tereyağı veya zeytinyağı ile ceviz içi hamur haline getirilip bir tepsiye basılır. Fırında nar gibi kızaran nevzineye isteğe göre pekmez veya şeker şerbeti dökülür. Kayseri'de dini bayramlarda mutlaka nevzine tatlısı hazırlanır ve konuklara ikram edilir.

Nevzine önemli misafirlere ikram edilir. Oğlan doğuran gelinlere kaynanasının nevzine ikram etmesi de eski bir Kayseri geleneğidir.


Malzemeler:

5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı karbonat
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı tahin
170 gr. tereyağı yada margarin (erimiş)
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
2 su bardağı ceviz – dövülmüş


Şerbeti için:
4 su bardağı su
2,5 su bardağı toz şeker
½ su bardağı pekmez


Yapılışı:

Şerbeti için küçük bir sos tenceresine su, şeker ve pekmezi koyup ocağa alıp kaynamaya bırakın. Kaynayan şerbeti kenara alıp soğumaya bırakın.

Diğer tarafta bir karıştırma kabına öncelikle kurular olan un, ve karbonatı koyun. Orta kısmına havuz şeklinde bir çukur açın ve içerisine sıvılar olan ayçiçek yağı, erimiş tereyağı, sirke, tahin, süt ve yumurtayı ekleyip çırpın. Hafif hafif un karışımı ile sıvı karışımları birbirine karıştırarak yoğurun.
Cevizleri ilave edip yoğurmaya devam edin.

Elde ettiğiniz hamuru fırın kabınıza yerleştirin. Üstünü önce düzeltin, ardından çatal ile izler verin, bir bıçak yardımı ile dilimler oluşturun ve 200 derece fırında 30 dakika pişirin.

Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuttuğunuz şerbetin tamamını dökün soğumaya bırakın. Tatlınızı şerbetini çektikten sonra soğuk servis edin.
Afiyet olsun J

Yorumlar

Popüler Yayınlar