FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEYEN VİŞNENİN EV USULÜ KONSANTRE HALİ


Merhaba…

Yaz günlerinde sofraların meyve suları vazgeçilmezler arasında. Tabi hazır almak yerine evde yapmak en güzeli.  Vişnelerden meyve suyu  yapımı çok kolay. Ama uzun süre dayanmasını istiyorsak konsantre şeklinde yapmak gerekiyor. Bu biraz daha dikkat gerektiriyor.


Vişne gibi meyveler, doğal melatoinin kaynaklarıdır. Bilindiği gibi sağlıklı uyku ve melatonin arasında sıkı bir ilişki vardır ve melatonin eksikliği kansere neden olabilmektedir. İşte bu meyve de nadir görülen melatonin kaynağı doğal yiyeceklerden birisidir. Özellikle uykusuzluk problemine karşı, yapılan çalışmalar vişne suyunun çok etkili olduğunu göstermiştir.


Romatizmal artrit ve osteoartrit gibi sorunlarda ve gut hastalığına karşı mükemmel bir besin olduğu bilinmektedir. Bunun yanında; kan şekerini düşürmede etkilidir. İçerisinde bulunan antosiyaninin insülin üretimini arttıran bileşiklerden biri olduğu bilinmektedir.


Vişne aynı zamanda, kalp hastalıklarına karşı da koruyucu meyvelerin başında gelir. Bunun içinde bir takım çalışmalar yapılmış ve vişnenin faydaları arasında, inme riskini oldukça düşürdüğü gözlemlenmiştir. Gerek lifli yapısı ile gerekse içerdiği antosiyaninler nedeniyle özellikle kolon kanseri riskini düşürmektedir. Bunların yanı sıra, hafızayı ve motor sinirlerin aktivitesini arttırıcı etkisi bulunmaktadır.


Vişnenin Faydaları bu kadar değil;  bağışıklık sistemini güçlendirmekte, damar sertliğini önlemekte, saç dökülmesine karşıda etkili olabilmektedir. Vücutta ürik asit seviyesini azaltır, demir içeriği nedeniyle kansızlığa karşı çok etkili bir meyvedir. Göz sağlığını korumakla birlikte  depresyona, kolesterole, parkinson hastalığına, bakteri ve mantarlara karşı etkili olabilmektedir.


Lafı daha fazla uzatmadan isterseniz geçelim tarifimize :)


Malzemeler:

2 kg.vişne
Üzerine çıkacak kadar su
6-7 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu yada yarım limonun suyu


Yapılışı:

Vişneleri yıkayıp ayıklayın,tencereye alın(mümkünse çekirdeklerini çıkartın). Üzerine çıkacak kadar su koyun. Ocağın altını yakıp, kaynamaya bırakınVişneler çatlayıncaya kadar kaynatıp,altını kapatın.

En az bir saat bekletip vişnenin rengini iyice suya vermesini sağlayın. Bekleme sonunda vişnelerin suyunu ayrı bir tencereye süzün (Vişnelerin suyunu süzdükten sonra bir süzgeçten geçirip şeker ilavesiyle pişirip marmelat  yapabilirsiniz. Pastalara da kullanabilirsiniz). Vişnelerin dağılıp posalarının suya karışmamasına dikkat edin.

Süzülen vişne suyunu tekrar ocağa alıp kaynamaya bırakın. Şekeri ve limon tuzunu da ekleyin. Üzerinde biriken köpüğü alın.  Vişne  suyunu üçte biri çekilecek kadar kaynatmaya devam edin. Soğuduktan sonraki kıvamı, cıvık pekmez kıvamında olmalıdır.

Sıcakken cam şişe veya kavanoza koyup, soğuyunca ağzını kapatın. Güneş görmeyen bir yerde saklayın. Kullanacağınız zaman sulandırarak servis edin.

Afiyet olsun J


Yorumlar

Popüler Yayınlar