BU TATLININ HAFİF OLMASINI BEKLEMEK HAYAL ÖTESİ OLUR



Merhaba…

Tel kadayıfın Erzurum'da aldığı en lezzetli hallerinden biridir kadayıf dolması. Ceviz içiyle sarılıp, yumurtaya bulandıktan sonra kızartılan ve şerbetli olarak servis edilen tatlı Erzurum'un sembolleri arasında yerini çoktan almış.


Erzurum’da kadayıf denince, akla ilk olarak Ramazan ayı gelmektedir. Kadayıf dolmasız bir iftar düşünülemez. Ramazan ayı boyunca hemen hemen her iftarın tatlısı kadayıf dolmasıdır. İftar vakti yaklaşınca Erzurum ev hanımları iftar hazırlıklarına girişirler. Bir taraftan et yemekleri, bir taraftan çorbalar, bir taraftan da kadayıf dolması hazırlanır. İftarda kadayıf dolmasının olduğunu gören erkekler ve misafirler, hemen hemen her gün yedikleri halde yine de heyecanla iftar vaktini beklerler.


Öncelerde Ramazan ayında iftar sofralarında sıklıkla tüketilen tatlı, günümüzde her gün sevilerek yeniliyor.


Yumurtaya bulanmış, yağda kızartılmış bir tatlıdan hafif olmasını beklemek, hayal ötesi olur. Ağır ama çok lezzetli olan kadayıf dolmasını İnsan yerken kiloyu falan unutuyor J


Malzemeler:
400 gram tel kadayıf
200 gram ceviz içi (mutfak robotunda çekilmiş)
5 adet yumurta
Şerbeti için:
750 gram toz şeker
500 ml. su
1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu


Kızartmak için:
Ayçiçek yağı


Yapılışı:
Tatlının şerbeti için; toz şeker ve suyu derin bir karıştırma kabına alın. Toz şeker eriyene kadar karıştırdığınız şerbet karışımını ocağa alın ve orta ateşte kaynamaya bırakın.

Yaklaşık 15-20 dakika kadar kaynayan ve kıvam alan şerbete limon suyu ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Soğuması için cam bir kaseye alıp bir kenarda bekletin. Şerbet önceden hazırlanmalı ve soğutulmalı. Şerbet dinlenmiş ve soğuk, yağdan alınan tatlılar oldukça sıcak olursa sonuç daha başarılı olacaktır.

Şerbetin olup olmadığını anlamak için; kaşığa aldığınız karışımı döktüğünüzde damlamamalı, kaşıktan ip gibi aralıksız olarak süzülmelidir.

Oldukça taze olan tel kadayıfları küçük parçalara ayırmadan elinizle hafif bir şekilde açın. Tel kadayıflar kesinlikle taze olmalı. Bayat, dondurulmuş ve paketlenmiş olarak satılan tel kadayıflar sarma işlemi esnasında kırılır ve tariften sonuç alamazsınız.

Havalandırdığınız ve tel tel açtığınız tel kadayıfları yumurta büyüklüğünde öbeklere ayırın.
Mutfak tezgahı üzerinde dikdörtgen bir yufka gibi ince bir kat halinde tel tel açtığınız kadayıfın orta kısmına iri parçalar halinde ceviz içi yerleştirin. Kenar kısımlarını içe doğru katladıktan sonra rulo şeklinde sarın.

Kadayıflar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Yumurtaları geniş bir kasede bir mikser yardımıyla çırpın. Erzurum'da tatlı yapımında kullanılan çırpılmış yumurtalara süt eklenmiyor ancak arzuya göre siz süt katabilir, tatlıları sonrasında kızartabilirsiniz.

Ayçiçek yağını derin bir tencereye alın ve kısık ateşte kızdırın. Hazırladığınız kadayıf dolmalarını tek tek çırpılmış yumurtaya buladıktan sonra kızmaya başlayan yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın.

Kızaran tatlıları bir kevgir yardımıyla aldıktan sonra soğumuş olan şerbetin içine bırakın. Şerbetini içmesi için kısa bir süre şerbet karışımında bekleyen tatlıları sevdiklerinizle paylaşın.
Damak tadınıza göre tatlıyı, kaymak ya da dondurma ilavesiyle de servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun J


Yorumlar

Popüler Yayınlar