TATLI KRİZLERİ İÇİN BİREBİR
Merhaba..
Tarifini vereceğim klasik tatlılarımızdan biri olan Damla Sakızlı Muhallebi tatlı
krizleri için bire bir. Çocukluğumuzun belki de ilk tatlısı olan pirinç
unlu muhallebi, bu tarifte damla sakızı ile aromalaşıp farklı bir tat alıyor. Damla
sakızı yerine popüler tatil beldelerinden edindiğiniz damla sakızı macunu ya da
reçelini de kullanabilirsiniz.
Yemeğimizi yedikten sonra bir tatlı isteği bastırıyor ki
dayanılır gibi değil. İşte bu tatlı ataklarını şerbetli tatlılarla değil sütlü
tatlılarla atlatmak gerekiyor kilo almamak için.
Damla sakızı sakız ağacından elde edilir. Türk ve Yunan
mutfağı ve ayrıca ilaç yapımında kullanılır.
Aslında sıvı olan damla sakızı güneşte kurutularak sert
ve dağılan yarı şeffaf damlacıklar haline getirilir. Ağızda çiğnendiğinde
yumuşar ve parlak beyaz renk alır. Başta iyi bir tadı olmasına rağmen bir süre
çiğnendiğinde ağza çam kokusunu andıran bir ferahlık verir.
Damla sakızı Mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Kısırlık için
etkilidir. Bronşları ve nefesi açar, astıma iyi gelir. Diş problemlerinin
tedavisinde yararlıdır.Antiseptik özelliği sayesinde ağız hijyeni sağlanıyor,
dişleri korur.
Mide ağrıları olan kişilerde, mide yanmalarına, özellikle aç
karnına yemekten yarım saat, bir saat önce damla sakızı kullanarak midede
bulunan yanmanın önler.
Göğüs hastalıklarında da damla sakızının çok güzel bir
etkisi vardır. Nefes darlığı çekenlere de bu tür faydaları var. Toz haline
getirilerek daha çok kullanılır. Su ile karıştırılarak içilebilir. Lafı çok
uzatmadan tarife geçiyorum J
Malzemeler:
2 adet nohut tanesi kadar damla sakızı
1 litre soğuk süt
1 su bardağından bir parmak az şeker
1 tepeleme çorba kaşığı un
1 tepeleme çorba kaşığı nişasta
1 tepeleme çorba kaşığı pirinç unu
1 çay kaşığı tereyağı ( yada yerine 100 gr. krema )
1 litre soğuk süt
1 su bardağından bir parmak az şeker
1 tepeleme çorba kaşığı un
1 tepeleme çorba kaşığı nişasta
1 tepeleme çorba kaşığı pirinç unu
1 çay kaşığı tereyağı ( yada yerine 100 gr. krema )
Yapılışı:
Sakızı bir tutam şekerle birlikte havanda toz haline
gelinceye kadar dövün, bir kenarda bekletin.
Sakız dışındaki tüm malzemeyi kalın tabanlı, geniş bir
tencerede çırpma teliyle iyice karıştırın. Ateşe koyun. Tahta kaşıkla devamlı
karıştırarak orta – kısık ateşte bir taşım kaynatın. Daha sonra ateşten alın.
En son damla sakızını ilave edin. Muhallebiyi sıcak
tencerenin içinde çırpma teliyle 10 dakika veya mikserle 5 dakika çırpın. Bu
sırada içine hava baloncukları girerek muhallebiyi kabartacak. Çırpma telini
havaya kaldırdığınızda muhallebi sakız gibi uzayacak.
Yüksek kenarlı bir servis kabını suyla ıslatın. Muhallebiyi
servis kabına döküp en az 2 saat soğumaya bırakın.
Sade olarak veya kaymaklı dondurmayla birlikte servis yapabilirsiniz.
Küçük konserve kavanozlarına koyarak kapağını kapatabilir ve buzdolabınızda
uzun süre saklayabilirsiniz. Kapağı kapalı olduğu için hem buzdolabındaki
yemeklerin kokusunu almayacak, hem de daha uzun süre bozulmadan muhafaza
olacaktır.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder