KIŞ MEVSİMİNİN VAZGEÇİLMEZİ; AYVA TATLISI
Merhaba...
Kışın sert ve uzun geçeceğinin habercisi olan ayva, aynı
zamanda keyifli bir tatlı malzemesi. Güzel bir sosla yeme de yanında yat…
Ayva, elma ve armut meyvelerinin akrabasıdır. Tüm bu
meyveler yumuşak çekirdekli meyveler kategorisinde sıralanır. A vitamini, lif
ve demir açısından oldukça zengin olan ayva, yüksek miktarda tanin içermesi
sebebiyle ağızda garip bir tat bırakır. Bu nedenle genelde komposto ve tatlı
yapımında kullanılır.
En sevilen tatlı tarifleri arasında bulunan ayva
tatlısı, beraberinde kaymak ile yenildiğinde lezzetine doyum olmuyor.
Ayva tatlısı hazırlamak ve yemek sonrası tatlı keyfini
şölene dönüştürmek için; ayvanın aromasını arttıracak birkaç ürün yeterli.
Malzemeler:
3 tane ayva
6 Kahve Fincanı şeker
1 adet çubuk tarçın ( İsteğe göre )
8-10 adet karanfil
2 su bardağı su
6 Kahve Fincanı şeker
1 adet çubuk tarçın ( İsteğe göre )
8-10 adet karanfil
2 su bardağı su
Üzeri için:
Kaymak
Anteğ Fıstığı ( Süs için başka malzemeler de kullanılabilir.)
Anteğ Fıstığı ( Süs için başka malzemeler de kullanılabilir.)
Yapılışı:
Ayvalar ikiye bölünerek, çekirdekleri çıkarılır ve soyulur. Ayvaları
soyduktan sonra limonlu suda bekletirseniz, ayvaların kararmamasını
sağlarsınız.
Çekirdekler daha sonra tatlıya renk vermesi için bir kenara
ayrılır. Ayvaların iç kısımları yukarıda kalacak şekilde pişirme kabına
yerleştirilir. Tarçın çubuğu, ayva çekirdekleri ve karanfiller pişirme
kabına eklenir. Her bir ayva diliminin üzerine birer kahve fincanı şeker
dökülür. Yani toplamda 6 kahve fincanı şeker yeterli gelmektedir.
Tencereye su eklenip kapağı kapatılarak su kaynayana kadar
orta ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşte toplamda ayvanın sertliğine göre
1-1.5 saat kadar pişilir. (Ayva tatlısını; tencerede ardından önceden ısıtılmış
180 derece fırında 30 dakika daha pişirerek karamelize bir tat elde
edebilirsiniz.)
Ayvalar yumuşayıp
rengini aldıktan sonra ocak kapatılır, tatlılar servis kabına alınır ve
soğumaya bırakılır. En az üç saat soğutulmalıdır.
Soğuduktan sonra ise kalan şerbet ayvaların üzerine
gezdirilir. Üzeri kaymak ve antep fıstığı ile süslenir.)
Yorumlar
Yorum Gönder