KIŞ MEVSİMİNİN VAZGEÇİLMEZİ; AYVA TATLISI



Merhaba...

Kışın sert ve uzun geçeceğinin habercisi olan ayva, aynı zamanda keyifli bir tatlı malzemesi. Güzel bir sosla yeme de yanında yat…


Ayva, elma ve armut meyvelerinin akrabasıdır. Tüm bu meyveler yumuşak çekirdekli meyveler kategorisinde sıralanır. A vitamini, lif ve demir açısından oldukça zengin olan ayva, yüksek miktarda tanin içermesi sebebiyle ağızda garip bir tat bırakır. Bu nedenle genelde komposto ve tatlı yapımında kullanılır.


En sevilen tatlı tarifleri arasında bulunan ayva tatlısı, beraberinde kaymak ile yenildiğinde lezzetine doyum olmuyor.


Ayva tatlısı hazırlamak ve yemek sonrası tatlı keyfini şölene dönüştürmek için; ayvanın aromasını arttıracak birkaç ürün yeterli.


Malzemeler:

3 tane ayva
6 Kahve Fincanı şeker
1 adet çubuk tarçın ( İsteğe göre )
8-10 adet karanfil
2 su bardağı su


Üzeri için:

Kaymak
Anteğ Fıstığı  ( Süs için başka malzemeler de kullanılabilir.)


Yapılışı:

Ayvalar ikiye bölünerek, çekirdekleri çıkarılır ve soyulur. Ayvaları soyduktan sonra limonlu suda bekletirseniz, ayvaların kararmamasını sağlarsınız.

Çekirdekler daha sonra tatlıya renk vermesi için bir kenara ayrılır. Ayvaların iç kısımları yukarıda kalacak şekilde pişirme kabına yerleştirilir. Tarçın çubuğu, ayva çekirdekleri ve karanfiller pişirme kabına eklenir. Her bir ayva diliminin üzerine birer kahve fincanı şeker dökülür. Yani toplamda 6 kahve fincanı şeker yeterli gelmektedir.

Tencereye su eklenip kapağı kapatılarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşte toplamda ayvanın sertliğine göre 1-1.5 saat kadar pişilir. (Ayva tatlısını; tencerede ardından önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika daha pişirerek  karamelize bir tat elde edebilirsiniz.)

Ayvalar yumuşayıp rengini aldıktan sonra ocak kapatılır, tatlılar servis kabına alınır ve soğumaya bırakılır. En az üç saat soğutulmalıdır.

Soğuduktan sonra ise kalan şerbet ayvaların üzerine gezdirilir. Üzeri kaymak ve antep fıstığı ile süslenir.)

 Afiyet olsun :)

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar