ANNEDEN KIZA GEÇEN, ESKİMEYEN LEZZET:DİYARBAKIR ÇÖREĞİ
Merhaba...
Size bu gün tarifini vereceğim Diyarbakır Çöreği, Edibe
Coşkun teyzeme ait. Edibe teyze özel günlerimizde bayramlarda hiç üşenmeden
hazırlayıp Diyarbakır’dan bize bu en fes lezzeti yolluyor.
Bayramlarda ve özel günlerde yapılan anneden kıza geçen
Diyarbakır'ın eskimeyen ve vazgeçilmez adetidir Çörek. Bayrama bir kaç gün kala
herkesin evinden çörek kokuları yükselir işte o zaman bayramın geldiğini
anlarsınız.
Binlerce yıl Türk, Kürt, Ermeni, Süryani, Yahudi ve Arap
halklarıyla iç içe yaşayan Diyarbakır'da, kültürlerin bir araya gelişinden
doğan çok özel bir mutfak vardır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata
çeşitlerinden tatlılarına kadar Diyarbakır, kendini diğer şehirlerden
ayırmaktadır.
Diyarbakır iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi
ve tatlılar vardır. Ama Diyarbakır denince akla ilk gelen yöresel lezzetler
İçli köfte, çiğ köfte, cartlak kebabı (ciğer kebabı), nuriye tatlısı v.b.
Tuzluları seviyorsanız mutlaka deneyin, değişik bir tat,
daha önce hazır olarak aldığım bir şeye çok benziyor ama bir
türlü çıkaramadım. Dondurucuya atıp, gerektiği zamanlarda fırında ısıtarak
veya kendi kendine çözülmesini bekleyerek tüketebilirsiniz, tadı hiç değişmiyor,
kesinlikle kurtarıcınız olacaktır. Lafı çok uzatmadan gelelim tarifimize :)
Malzemeler:
300 gr tereyağı veya margarin oda sıcaklığında
Bir çay bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı mahlep
1,5 yemek kaşığı mayana (rezene tozu)
2, 5 yemek kaşığı tuz
Yarım su bardağı beyaz susam
2 yemek kaşığı çörek otu
1 tane yumurta
1 paket maya
2 tane küp şeker
Yeteri kadar un
Üzeri için:
Yumurta sarısı
Susam
Çörek otu
Yapılışı:
Yarım bardak ılık su içinde mayayı eritiyoruz. Un haricç tüm
malzemeler kapta karıştırıp daha sonra azar azar un ilave edip kulak memesi
kıvamından biraz sert bir hamur elde ediyoruz. Kabın üzerini ıslak bir bez ile
örtün ve hamur mayalanıp iyice kabarıncaya kadar bekletiyoruz.
Mayalanan hamurdan büyükçe bir parça alıyoruz yuvarlıyoruz
silindir şeklide ve üzerine bastırıyoruz yassılaştırıyoruz, daha sonra verev
gelecek şekilde yan yan (slays) denilen şekilde kesiyoruz.
Üzerlerine yumurta
sarısı sürüp bir bıçak yardımıyla çizerek kareler oluşturuyoruz ve susam çörek
otu serpiştiriyoruz. Diyarbakır da birde saç örgüsü şeklini yapıyorlar ve adına
örük diyorlar.
Şeklini verdiğimiz çöreğimizi önceden ısıtılmış fırında 180
derecede altı üstü nar gibi kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder