ANNEDEN KIZA GEÇEN, ESKİMEYEN LEZZET:DİYARBAKIR ÇÖREĞİ



Merhaba...

Size bu gün tarifini vereceğim Diyarbakır Çöreği, Edibe Coşkun teyzeme ait. Edibe teyze özel günlerimizde bayramlarda hiç üşenmeden hazırlayıp Diyarbakır’dan bize bu en fes lezzeti yolluyor.

Bayramlarda ve özel günlerde yapılan anneden kıza geçen Diyarbakır'ın eskimeyen ve vazgeçilmez adetidir Çörek. Bayrama bir kaç gün kala herkesin evinden çörek kokuları yükselir işte o zaman bayramın geldiğini anlarsınız.


Binlerce yıl Türk, Kürt, Ermeni, Süryani, Yahudi ve Arap halklarıyla iç içe yaşayan Diyarbakır'da, kültürlerin bir araya gelişinden doğan çok özel bir mutfak vardır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Diyarbakır, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. 

Diyarbakır iline özgü birçok meşhur yemek, içecek, hamur işi ve tatlılar vardır. Ama Diyarbakır denince akla ilk gelen yöresel lezzetler İçli köfte, çiğ köfte, cartlak kebabı (ciğer kebabı), nuriye tatlısı v.b.


Tuzluları seviyorsanız mutlaka deneyin, değişik bir tat, daha önce hazır olarak aldığım bir şeye çok benziyor ama bir türlü çıkaramadım. Dondurucuya atıp, gerektiği zamanlarda fırında ısıtarak veya kendi kendine çözülmesini bekleyerek tüketebilirsiniz, tadı hiç değişmiyor, kesinlikle kurtarıcınız olacaktır. Lafı çok uzatmadan gelelim tarifimize :)


Malzemeler:

300 gr tereyağı veya margarin oda sıcaklığında
Bir çay bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı mahlep
1,5 yemek kaşığı mayana (rezene tozu) 
2, 5 yemek kaşığı tuz
Yarım su bardağı beyaz susam
2 yemek kaşığı çörek otu
1 tane yumurta
1 paket maya
2 tane küp şeker
Yeteri kadar un


Üzeri için:

Yumurta sarısı
Susam
Çörek otu

Yapılışı:

Yarım bardak ılık su içinde mayayı eritiyoruz. Un haricç tüm malzemeler kapta karıştırıp daha sonra azar azar un ilave edip kulak memesi kıvamından biraz sert bir hamur elde ediyoruz. Kabın üzerini ıslak bir bez ile örtün ve hamur mayalanıp iyice kabarıncaya kadar bekletiyoruz.

Mayalanan hamurdan büyükçe bir parça alıyoruz yuvarlıyoruz silindir şeklide ve üzerine bastırıyoruz yassılaştırıyoruz, daha sonra verev gelecek şekilde yan yan (slays) denilen şekilde kesiyoruz. 

Üzerlerine yumurta sarısı sürüp bir bıçak yardımıyla çizerek kareler oluşturuyoruz ve susam çörek otu serpiştiriyoruz. Diyarbakır da birde saç örgüsü şeklini yapıyorlar ve adına örük diyorlar.
Şeklini verdiğimiz çöreğimizi önceden ısıtılmış fırında 180 derecede altı üstü nar gibi kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun J


Yorumlar

Popüler Yayınlar