SEVGİ DOLU PASTA TARZI : NACED CAKE


Merhaba…

Bu pasta çıplak! Son zamanların trend pastası "naked cake" isminden de anlaşıldığı üzere  aslında üzeri kaplanmamış ya da yarı kaplanmış çıplak kek demektir. Naked cake kesinlikle yapımı inanılmaz zevkli, sevgi dolu bir pasta tarzı. Bir kere yaptıktan sonra şeker hamurlu pastalardan uzaklaşma riski taşıyabiliyor J


Naked cake olarak bilinen kaplamasız pasta olarak dilimize çevirebileceğimiz pastalar son zamanlarda hızla yükselişte. Bunun en önemli sebebi ise sağlıklı olmaları. Yıllardır doğumgünü, yıldönümü, nişan ve hatta düğün gibi özel günlerde hep şeker hamurlu ve figürlü pastalar güzel görünümleri nedeniyle tercih edildi, halen de ediliyor.

Ancak çoğu kişi en üstteki o şeker hamurlu tabakayı hem sağlıksız olması, hem de içerisinde gıda boyası olması nedeniyle yemeyi tercih etmiyor. Hal böyle olunca, yurtdışında olduğu gibi bizim ülkemizde de naked pastalar son zamanların en tercih edilen pastası haline geldiler.


Kaplamasız pastalar iyi pişirilmiş bir pandispanya ve kaliteli bir pastacı kremasından oluşuyor. Aralarda ise genellikle çilek,yaban mersini, ahududu gibi taze meyveler kullanılıyor.

Süsleme kısmı ise tamamen yapan kişinin yaratıcılığına kalmış. Pastanızın üst süslemesi için  gül, lavanta, şakayık gibi taze çiçekleri, hem de dut, yaban mersini, incir gibi taze meyveleri seçebilirsiniz. Böylelikle pastanız size özel ve sağlıklı olacaktır


Düğünlerin vazgeçilmezi haline gelen naked pastalar, özellikle kır düğünlerine ve vintage temalı zarif kutlamalara çok yakışıyor. Bir tane büyük pasta ikram etmek yerine, pasta masası oluşturarak birden fazla pastayı bir arada sunmak ise çok moda.


Malzemeler:

Pastacı Kreması için:
60 gr (4 adet) yumurta sarısı
65 gr (5 yemek kaşığı)  toz şeker
15 gr (1 buçuk yemek kaşığı) un
15 gr (1 buçuk yemek kaşığı) mısır nişastası
300 gr (1+1/4 su bardağı) süt
1 tatlı kaşığı vanilya öz ütü veya 1 adet vanilya çubuğu (yatay şekilde bıçakla kesilip içindeki tohumları sıyırılmış)
Soğuduktan sonra 2 yemek kaşığı pudra şekeriyle çırpılmış 120 gr (1/2 su bardağı) krema eklenecek. (İsteğe bağlı, kıvamını hafifleştirmek amaçlı)


Keki için:
420 gr (3 su bardağı) un
8 gr (2 tatlı kaşığı) kabartma tozu
2 gr (1/4 tatlı kaşığı) tuz
170 gr (3/4 su bardağı) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
300 gr (1 buçuk su bardağı) toz şeker
3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
120 gr (1/2 su bardağı) krema (bir kasede 2 tatlı kaşığı taze limon suyu ile karıştırılmış)
2 yemek kaşığı vanilya özütü (veya 2 adet çubuk vanilya tohumları)
180 gr (3/4 su bardağı) süt
Yarım kilo çilek (ince ince dilimlenmiş) yada isteğe bağlı olarak herhangi bir meyve çikolata parçaları


Yapılışı:

İlk olarak pastacı kremamızı yapmakla başlayalım orta boy bir kasenin içinde yumurta sarıları ve toz şekeri koyup rengi açılıncaya kadar birkaç dakika elinizle, çırpma teli ile çırpın. Açık sarı bir renk alınca içine nişastayı ekleyip hafif çırpın. Unu ekleyip yine çırpın. Kenarda bekletin.
Bir tencereye süt, vanilya tohumları ve ikiye ayrılmış çubuk kısımları da ekleyin.
 Ocağa koyun ve ısıtmaya başlayın. Isınıp kaynama belirtisi gösterdiğinde içinden çubukları çıkartın. Sütten biraz yumurtalı karışımın içine dökün, bir yandan çırpma teli ile karıştırın. Biraz daha dökün ve sonra hepsini yine tencereye alın.

Kısık ateşte krema kıvam alıp koyulaşana dek çırpma teli ile hiç durmadan karıştırın.
Koyulaşınca hemen ocaktan alın ve temiz bir kaseye boşaltın. Kremanın üzerine temas edecek şekilde streç film kapatın ve buzdolabında tamamen soğumaya bırakın.
Tamamen soğuduktan sonra üzerinden streç filmi sıyırın. Hafifçe çırpma teli ile karıştırıp pürüzsüzlüğünü kontrol edin.

Eğer tadını ve kıvamını hafifleştirmek isterseniz; 2 yemek kaşığı pudra şekeriyle sertleşene dek çırpılıp kabartılmış 1/2 su bardağı kremayı içine ekleyip spatula ile karıştırın.
Pandispanya yapımına başlamadan öce iki adet 23 cm'lik kek kalıbınızın içini biraz yumuşamış tereyağı veya sıvıyağ ile yağlayın ve tabanına uygun yağlı kağıt kesip tabanına yapıştırın.

Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.

Bir kapta un, tuz, kabartma tozunu harmanlayın.

Bir çırpma kabında ise yumuşamış tereyağını toz şekerle birlikte çırpmaya başlayın. (Varsa makinanızın pedal aparatı yoksa mikser ucuyla) Açık renk olup kabarınca teker teker olmak ve arada çırpmak suretiyle yumurtalarınızı ekleyin. Bu aşamada biraz kesik bir görünüm elde edebilirsiniz, korkmayın. Kalıbın kenarlarından spatula geçirin, bazen tereyağı kenarlara tutunabiliyor ve hamura tam karışmıyor.

Unlu karışımın birazını ekleyin. Bir yandan düşük devirde çırparken ekşi kremanızı (limonla karıştırdığınız krema) ekleyin. Vanilyayı ve sütün yarısını da ekleyin. Unlu karışımınızın kalanını ekleyin. En son sütün de tamamını ekleyin.

Homojen bir kek karışımınız olacak, hazırladığınız kalıplara bölüştürüp üzerlerini düzleyin ve fırına verin. Yaklaşık 34-36 dakika ortasına kürdan batırdığınızda kuru çıkana dek pişirin.
Fırından çıkartın ve pastacı kremasıyla birleşmeden önce oda sıcaklığında soğumasını bekleyin.
Keklerin kabaran bombeli kısımlarını tırtıklı bıçakla tıraşlayın. Birini pasta tabağınıza alın.
Üzerine kremanızın bir kısmını sürün. Çilek dilimlerinizden yayın. Kalan kekinizi de üzerine kapatın. Kalan kremanızdan üzerine sürün, yanlarından krema fışkırıyorsa spatula ile hafif pastanızın yanlarına doğru yayın. Üzerini çilek dilimleriyle süsleyin.

Dilerseniz hemen servis edin ve mutlaka buzdolabında muhafaza edin. 

Afiyet olsun J 

Yorumlar

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar