AİLENİZİN ÇOK SEVECEĞİ SAĞLIKLI BİR TATLI YAPMAK İSTER MİSİNİZ ?


Merhaba…

Çocuklarınızın ve büyüklerin çok seveceği sağlıklı bir tatlı yapmak ister misiniz? İşte 1 yaş ve sonrası çocukların ve büyüklerin yiyebileceği Kesnaş, Kastamonu’nun  yöresel tatlısıdır.

Kastamonu’nun mahalli tatlısı kesnaş su ile de yapılabilse de süt ile yapılan şeklini tavsiye ederiz. Kestaneli sütlü tatlılar arasında bulunan nefis kesnaş tatlısının yapımı oldukça kolaydır. 

Kestane, diğer yemişlerin aksine düşük kalorili, mineral ve vitaminleriyle oldukça zengin bir yemiştir. Yüksek miktarda selenyum ve B1, B2, E vitaminleri içerir. Tok tutucu özelliği sayesinde sık sık yemek yemeyi engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek oranda lif içeren kestane sayesinde, bağırsaklardaki aşırı kolesterol emilimi sınırlanır.

Kestanenin içeriğindeki lif, onu glisemik indeksi düşük bir yiyecek yapar. Bu da kan şekerinin hızlı değil, yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar. Kestane bebeklerde kalp ve damar sağlığı ve uygun nörolojik gelişim için yararlı linoleik asit içeren, yüksek düzeyde esansiyel yağ asitlerine sahiptir. Kestanenin ayrıca trigliseridi düzenlediği de yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Kestane yağında, zeytinyağında da bulunan palmitik asit ve oleik asit vardır.


Bulundurduğu yüksek miktardaki C vitamini diş, kemik ve damarlardaki matriks oluşumu için gereklidir. Güçlü bir antioksidan olan kestane, zararlı serbest radikallere karşı koruma sağlar. Kestane folik asit açısından da çok zengindir. Kalp sağlığını korur. İçeriğindeki potasyum kan basıncını düzenler. Aynı zamanda bir B vitamini deposudur. Ateş düşürülmesine yardım eder. Sakinleştirici özelliği vardır, stresin giderilmesine yardım olur. Hücrelerin yaşlanmasına karşı savaşır. Hücrelerin erken yaşlanmasını engeller. Detoks özelliği vardır. Vücudu toksinlerden arındırır. Mideye karşı da faydalıdır. Beyin için birçok faydası vardır. Unutkanlığı ve alzheimer’ı önlemeye yardım eder. Kolesterolü düzenler. Birçok kanser türünün önlenmesine yardım eder. Özellikle akciğer kanserinin önlenmesine yardımcıdır.

Faydaları saymakla bitmeyen Kestane yüksek karbonhidrat içeren bir yiyecektir. 100 gram kestanede 195 kalori vardır. Diyet yapanların, kontrollü şekilde tüketmesi gerekir. Kestanede aynı zamanda potasyum, bakır, magnezyum, amino asitler ve antioksidanlar gibi mineraller bulunmaktadır.

Lafı çok uzatmadan gelelim tarifimize J


Malzemeler:

200 gr.kestane
500 ml süt
500 ml.su
4 çorba kaşığı dut pekmezi ( yada 2 kaşık pekmez, 2 kaşık toz şeker)
2 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı tereyağı 

Üzeri için:

Ceviz,fındık, fıstık, Hindistan cevizi yada arzu ettiğiniz kuruyemiş


Yapılışı:

Kestaneler ayıklanır.  Süt ve suyun içinde haşlanır. Kestaneler pişince, un ve tereyağ eklenir ve karıştırarak pişirilir.

Muhallebi koyu kıvam alınca ateşten alınıp içine pekmez  koyulur, el blenderından geçirilir. Servis kâselerine alınır, soğumaya bırakılır.

Servis ederken üzerine dövülmüş ceviz ya da arzu ettiğiniz kuruyemişi ekleyerek sunuma hazırlayabilirsiniz.

Afiyet olsun J


Yorumlar

Popüler Yayınlar