ANNE ELİ DEĞMİŞ GİBİ… PEKMEZ YAĞLAŞI



Merhaba…

Sizlere pekmezle yapılan pek çok tatlı tarifi verdik fakat bu tatlı farklı. Ordu ilimizin yöresel tatlısı Pekmez Yağlaşı’nın farkı çok pratik mısır unundan yapılıyor olması.


Türkiye’nin hemen her şehrinde olduğu gibi Ordu ilinin de kendine has yöresel lezzetleri bulunmaktadır. Sebze yemeğinden et yemeğine, salata çeşitlerinden tatlılarına kadar Ordu, kendini diğer şehirlerden ayırmaktadır. Karadeniz Bölgesinde bulunan Ordu ili, bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.


Mısır ununun fayları saymakla bitmez. Mısırın içerisinde yüksek miktarda karbonhidrat bulunur. Bu da vücuda enerji sağlamada önemli bir besin olmasını sağlar.

A ve B2 vitaminleri ile protein, kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri bakımından zengindir.

Lifli bir gıda olan mısır bu özelliği sayesinde kan şekerini dengeler. Ayrıca kabızlığı önler. Lifli olması aynı zamanda koroner kalp hastalıklarını da önler.

Doymamış yağ asitleri bakımından zengindir. Doymamış yağ asitleri kolesterolü dengelemede yardımcı olur. Aynı zamanda kalp ve damar dostudur.

Mısır unu cilt için çok faydalıdır. Bir çok cilt maskesinin yapımında da kullanılır.

Mısır unu içerisinde bol miktarda nişasta bulunur. Mısır nişastası tıp dünyasında ilaç yapımında ve C vitamini üretiminde kullanılır.

Göz, kemik, diş ve böbrek sağlığı açısından gerekli olan A vitamini bakımından zengindir.Gelelim tatlımızın yapılışına.


Malzemeler:
2 su bardağı üzüm pekmezi
Aldığı kadar mısır unu

Üzeri için:
Kaymak, dondurma yada arzu ettiğiniz kuruyemiş


Yapılışı:
2 su bardağı pekmezi sulandırırız. Sulandırılmış pekmezin içine aldığı kadar mısır unu ilave ederiz. Muhallebi kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirip, servis tabağına alırız. Üzerine kaymak koyarak servise sunulur.

Afiyet olsun J



Yorumlar

Popüler Yayınlar