MARDİN MUTFAĞINDAN: PEYNİRLİ BAKLAVA KAHİYE


Merhaba...

Bugün Mardin yöresine ait olan peynirli baklava diyebileceğimiz baklava ile künefe arası farklı bir lezzeti olan Kahiyeyi  tarif etmeye çalışacağım.


Mardin, sahip olduğu kültürel zenginliği mutfağına da yansımış gezmeye, görülmeye değer illerimizin başında geliyor. Burada zamanında Süryaniler, Hırıstiyanlar, Müslümanlar barış ve kardeşlik içinde yaşamış, birbirlerinin kültürlerinden çok etkilenmiş.

Mardin mutfağı, tarih boyunca bünyesinde pek çok kavmin katkı yaptığı, oldukça zengin ve farklı tatların ahenkle bir araya geldiği bir mutfaktır.


Malzemeler:

2 Bardak su
1 Paket kuru maya
1 Çay kaşığı tuz
1 Yemek kaşığı sıvı yağ
Aldığı Kadar Un


Şerbeti İçin:

3 Su Bardağı Şeker
2 Bardak Su
Yarım limon


İçi için:
1 kilogram künefelik peynir( tuzsuz keçi peyniri de olabilir)
4 yemek kaşığı tereyağ ya da margarin



Kızartmak için:

Sıvı yağ


Yapılışı:

Yoğurma kabına unu havuz yapıp bir fiske tuz, yağ ve azar azar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir ve hamur mayalanmaya bırakılır.

Şeker ile suyu yoğun bir kıvam elde edene dek kaynatın. Limon suyunu ekleyip birkaç taşım daha kaynatın. Ocaktan alarak soğumaya bırakın. Bu arada şerbet soğuması için önceden hazırlanır.

Mayalanan hamur bezelere ayrılır ve sırayla yufkalar açılır. Açılan yufkaların üzerine eritilen yağ gezdirilir, her yerine dağılması sağlanır ve ortasına künefelik peynir konur kare olacak şekilde kenarlar karşılıklı olarak kapatılır. Açılmaması için kenarları hafifçe bastırılarak kızgın yağda arkalı önlü kızartılır.

Kızaranlar bir tepsinin içinde üzerine sırayla şerbet dökülerek ıslatılır. Servis tabağına ikiye katlanarak alınır ve görsel olarak çam fıstığı ile süslenerek servis edilir.

Afiyet olsun J

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar