ANTEP’İN MEŞHUR BAKLAVASINA RAKİP, ZONGULDAĞIN BEYAZ BAKLAVASI...



Merhaba…

Baklava zaten hepimiz için yeri apayrı olan tatlılardan. Beyaz baklavada olur mu demeyin tarifini vereceğimiz Zonguldak yöresine ait olan Beyaz baklavanın belki de lezzeti ve özelliği emeğinde saklı. Ama söz konusu Zonguldak'ın meşhur beyaz baklavası olunca daha da bir seviye atlıyor baklava sevgimiz.


Baklavayı görenlerin ilk tepkisi pişmediği yönünde ama yedikten sonra çok hoşlarına gidiyor. Arasına o çok sevdiğimiz cevizin bolca konulduğu baklavalar, fırından üzeri kızarmadan çıkarılıyor. Tadı da görüntüsü de şahane oluyor.



Zonguldak'ın kültürel mirası içerisinde yer alan ve yaklaşık 200 yıldır Devrek yöresinde 55 kat yufka kullanılarak yapılan beyaz baklava, özellikle düğün ve bayram gibi özel günlerde tüketiliyor. Baklavanın en önemli özelliğinin, Devrek ve civarında toplanan cevizler ile tereyağının kullanılması ve pişirme süresi.


Malzemeler:

4 Su Bardağı Un
1 Paket Kabartma Tozu
1 Adet  Yumurta
1 Su Bardağı Sıvı yağ
1 Tatlı Kaşığı Sirke
1 Su Bardağı Ilık Süt
1 Su Bardağı Ilık Su
3 Su Bardağı Ceviz
250 Gram Tereyağı 


Şerbeti için:
4 Bardak Su
4 Bardak Şeker
Birkaç Damla Limon


Yapılışı:

Yoğurma kabına yumurta, süt, kabartma tozu, sıvı yağ, sirke ve daha rahat açılması içinde ılık su eklenip çırpıcı ile homojen bir karışım haline getirilir. Çırpılan karışıma azar azar un ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir ve ceviz büyüklüğünde 55 adet bezeye ayrılır dinlenmesi için 1 saat bekletilir.

Bu arada cevizler iri kalacak şekilde dövülür. Bu esnada şerbet için su ve şeker bir tencereye konularak hazırlanır. Şerbet kaynadıktan sonra 15- 20 dakika kaynatılır, son 5 dakikada limon suyu eklenir.

Dinlenmiş hamurdan cevizler büyüklüğünde parçalar alınır. 5'erli gruplar halinde bezeler ilk önce küçük servis tabağı büyüklüğünde açılır daha sonra 'i birlikte açılıp tepsiye yerleştirilir, üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir sonra ceviz konulur ve yine aynı şekilde üzerine 5 yufka ile kapatılır. 55 kat yufka konulduktan sonra baklava kesilerek dilimlenir, üzerine tereyağ gezdirilir ve fırına verilir.
Üzerini Alüminyum folyo ile kapladığımız tepsimizi 150°de 1 saat fırınlıyoruz. ( beyaz olarak pişmesi için).

Alüminyum Folyoyu üzerinden çıkarıp tekrar fırında 1 saat 90°de pişiriyoruz. Baklavayı fırından çıkarttıktan sonra ılımasını bekliyoruz. Ilık baklavamıza soğuk şerbeti döküyoruz. En az 6 saat dinlendikten sonra servis edebiliriz.


Afiyet olsun J



Yorumlar

Popüler Yayınlar