KIYIR KIYIR SİRKELİ TUZLU KURABİYE
Merhaba…
Tuzlu kurabiyeler tatlılarımızın yanına yaptığımız
nefis tamamlayıcılardır. Ancak her tuzlu kurabiye pastahanedekiler
gibi muhteşem ağızda dağılan bir kıvamda olmaz. Bunun nedeni kurabiyenin en
basit şekliyle yapılması kurabiyeye sirke eklenmemesinden kaynaklanmaktadır. Pastaneden
alınmış gibi ağızda dağılan, mis kokulu sirkeli tuzlu kurabiye yapmak
sandığınız kadar zor değil
Çay saatlerinize çok yakışacak bu kıyır kıyır hamuru çok
seveceksiniz. Çörek otuyla ve yumurta sarısıyla kızaran o nefis dış yüzeyi de
onu sevmek için başka bir neden.
Arzu edilirse hamurun içerisine uygun miktarlarda peynir rendesi, haşhaş tohumu, pul biber, çörekotu, anason ve hardal tohumu gibi lezzet artırıcılar eklenebilir.
Arzu edilirse hamurun içerisine uygun miktarlarda peynir rendesi, haşhaş tohumu, pul biber, çörekotu, anason ve hardal tohumu gibi lezzet artırıcılar eklenebilir.
Malzemeler:
3 su bardağı un (kulak memesi kıvamına gelinceye kadar
aldığı kadar un ilave edin)
1 paket margarin
1 çay bardağı zeytinyağı (ayçiçek yağı da kullanabilirsiniz)
1 adet yumurta
1 adet yumurta beyazı
4 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Üzeri İçin:
2 adet yumurta sarısı
Çörek otu, susam
Yapılışı:
Unu geniş bir kaba eleyin ve oda sıcaklığındaki margarini
ekleyin. Tuz, sirke, zeytinyağı, yumurta ve yumurta beyazını ilave edin.
Hamuru homojen bir kıvama gelinceye kadar yoğurmaya devam edin.
Kıvam alan ve yoğunlaşan hamuru 15-20 dakika üzerini kapatarak tezgahta
dinlendirin.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve ince bir
rulo olacak şekilde uzatın. Uçlarını birbirinin içinden geçirerek şekil verin yada kalıplarla keserek istediğiniz şekli verin.
Üzerine yumurta sarısı, susam ve çörek otu serperek fırın
tepsisine dizin. 170 derecede kızarana kadar yaklaşık 10-12 dakika pişirin ve
ızgara telinde soğutun.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder