FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEYEN VİŞNENİN EV USULÜ KONSANTRE HALİ
Merhaba…
Yaz günlerinde sofraların meyve suları vazgeçilmezler
arasında. Tabi hazır almak yerine evde yapmak en güzeli. Vişnelerden meyve suyu yapımı çok kolay. Ama uzun süre dayanmasını
istiyorsak konsantre şeklinde yapmak gerekiyor. Bu biraz daha dikkat
gerektiriyor.
Vişne gibi meyveler, doğal melatoinin kaynaklarıdır.
Bilindiği gibi sağlıklı uyku ve melatonin arasında sıkı bir ilişki vardır ve
melatonin eksikliği kansere neden olabilmektedir. İşte bu meyve de nadir
görülen melatonin kaynağı doğal yiyeceklerden birisidir. Özellikle uykusuzluk
problemine karşı, yapılan çalışmalar vişne suyunun çok etkili olduğunu
göstermiştir.
Romatizmal artrit ve osteoartrit gibi sorunlarda ve gut
hastalığına karşı mükemmel bir besin olduğu bilinmektedir. Bunun yanında; kan
şekerini düşürmede etkilidir. İçerisinde bulunan antosiyaninin insülin
üretimini arttıran bileşiklerden biri olduğu bilinmektedir.
Vişne aynı zamanda, kalp hastalıklarına karşı da
koruyucu meyvelerin başında gelir. Bunun içinde bir takım çalışmalar yapılmış
ve vişnenin faydaları arasında, inme riskini oldukça düşürdüğü
gözlemlenmiştir. Gerek lifli yapısı ile gerekse içerdiği antosiyaninler nedeniyle
özellikle kolon kanseri riskini düşürmektedir. Bunların yanı sıra,
hafızayı ve motor sinirlerin aktivitesini arttırıcı etkisi bulunmaktadır.
Vişnenin Faydaları bu kadar
değil; bağışıklık sistemini güçlendirmekte, damar sertliğini
önlemekte, saç dökülmesine karşıda etkili olabilmektedir. Vücutta ürik asit
seviyesini azaltır, demir içeriği nedeniyle kansızlığa karşı çok etkili bir
meyvedir. Göz sağlığını korumakla birlikte depresyona, kolesterole,
parkinson hastalığına, bakteri ve mantarlara karşı etkili olabilmektedir.
Lafı daha fazla uzatmadan isterseniz geçelim tarifimize :)
Malzemeler:
2 kg.vişne
Üzerine çıkacak kadar su
6-7 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı limon tuzu yada yarım limonun suyu
Yapılışı:
Vişneleri yıkayıp ayıklayın,tencereye alın(mümkünse
çekirdeklerini çıkartın). Üzerine çıkacak kadar su koyun. Ocağın altını yakıp,
kaynamaya bırakınVişneler çatlayıncaya kadar kaynatıp,altını kapatın.
En az bir saat bekletip vişnenin rengini iyice suya
vermesini sağlayın. Bekleme sonunda vişnelerin suyunu ayrı bir tencereye süzün (Vişnelerin
suyunu süzdükten sonra bir süzgeçten geçirip şeker ilavesiyle pişirip
marmelat yapabilirsiniz. Pastalara da kullanabilirsiniz). Vişnelerin
dağılıp posalarının suya karışmamasına dikkat edin.
Süzülen vişne suyunu tekrar ocağa alıp kaynamaya bırakın.
Şekeri ve limon tuzunu da ekleyin. Üzerinde biriken köpüğü alın. Vişne suyunu üçte biri çekilecek kadar
kaynatmaya devam edin. Soğuduktan sonraki kıvamı, cıvık pekmez kıvamında
olmalıdır.
Sıcakken cam şişe veya kavanoza koyup, soğuyunca ağzını
kapatın. Güneş görmeyen bir yerde saklayın. Kullanacağınız zaman sulandırarak
servis edin.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder