AHUDUDU' NUN EŞSİZ LEZZETİ BU PASTADA




Merhaba..
Bugün size benim çok sevdiğim bir meyveden yapılan, o meyvenin özel tadını ve kokusunu her lokmada damakta bırakan harika bir pasta tarif edeceğim. Meyvemiz frambuaz- ki - bir diğer adı ahudududur (Ülkemizde de bu isimle bilinir), pastamız ise frambuazlı pastadır.

Ama önce size biraz frambuazı anlatmak istiyorum:

Frambuaz yani ahududu; gülgiller (Rosaceae) familyasından, yaz ve sonbahar mevsiminde kırmızı renkli ve tatlı meyveler veren bir bitki türüdür.

Genelde ormanların açık verdiği yerlerde veya önceden yangın ya da ağaç kesimi ile açılan alanlarda büyür. Frambuaz çiçeği, arılar için temel bir nektardır. Nemli iklime sahip bölgelerde kolayca üretilebilir ve kesilmedikçe kendiliğinden ürer.



İki türü ticari olarak mevcuttur: yazın çok kısa bir dönemde yetişen vahşi türü ve sürekli meyve veren türü.

Ahududu yaprakları, taze veya kurutulmuş olarak bitki çaylarında kullanılır. Yaprakları 3'lü veya 5'li gruplar halinde bulunur ve altları gümüş-beyaz renktedir.

Ve tabiiki birazdan bizim pastada kullanılacaktır diyor ve tarifimize geçiyoruz.



Malzemeleri:

Kreması İçin: 500 ml. süt, 1/2 adet vanilya çubuğu, 4 adet yumurta sarısı, 100 gram toz şeker, 50 gram un, 40 gram mısır nişastası, 80 gram beyaz çikolata,

Pandispanya İçin:5 adet yumurta, 3 su bardağı un, 2,5 su bardağı şeker, 1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilin

Diğer Malzemeler:200 gram frambuaz (pastayı süslemek için),1 paket krema (kremayı çırpmak için)

Yapılışı:

Sütü bir tencereye koyun. Vanilya çubuğunu ortadan ikiye bölün ve vanilya tanelerini sütle karıştırın.
Yumurta sarıları ve şekeri hafif çırpın, un ve nişastayı ekleyip yoğun bir kıvam elde edin.

Bir taşım kaynayan sütünüzden 1 kepçe alın ve unlu, nişastalı karışıma ekleyin. 2-3 kepçe kadar ekleyip o karışımı sulandırın ve ısısını dengeleyin. En son tencerede kalan süte, sulandırılmış karışımı ilave edin ve çırpma teliyle hızlıca çırpın. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın ve beyaz çikolatayı ilave edip eritin ve soğumaya bırakın.

Pandispanyanın Hazırlanışı:
Fırını 170 dereceye ayarlayın. Yumurta ve şekeri yaklaşık 10 dakika çırpın. Unu, kabartma tozu ve vanilini bir kaba eleyin ve çırparak kabarttığınız karışıma 3 seferde ilave edin. Bu işlem sırasında spatula kullanın. 18 cm'lik kelepçeli kalıba kek harcını dökün ve yaklaşık 30 dakika pişirin.

Pastanın Hazırlanışı:
Soğuyan pandispanyayı kelepçeli karışımdan bıçak yardımıyla dikkatlice keserek çıkartın. Tırtıklı ekmek bıçağıyla ortadan kesin ve kabaran kısmı da traşlayarak düzgün bir görüntü elde edin.

Soğuyan kremanızı, buzdolabından çıkarttığınız kremayla çırparak dokusunu yumuşatın.
Kekin tabanını hafif şekerli suyla ıslatın ve kremanızı yaydırın. Üzerini kapatın ve bu işlemi uygulayın.

Kremayla kaplanan üst harca düzgünce frambuazları dizin ve buzdolabında 1-2 saat bekletip servis edin. Afiyet olsun...


Yorumlar

Popüler Yayınlar