TÜY GİBİ HAFİF ÇİKOLATALI MOUSSE


Merhaba…

Köpük kıvamını alan ve kısa sürede hazırlanan çikolatalı mus, tatlı krizlerini bitireceğe benziyor.


Mus tariflerinde insanların kafasına takılan en önemli şey çiğ yumurta kullanımı. Bu duruma açıklık getirmek gerekirse yumurta tatlının içine kesinlikle çiğ olarak girmiyor. Krema ve sütü neredeyse kaynama noktasına getirip birazını yumurtanın içine eklediğinizde yumurta hemen pişmeye ve kıvam almaya başlıyor. 


Başarılı bir mousse için bilmeniz gereken en önemli şey de tarifi hafifletme aşamasında eklenen çırpılmış yumurta beyazları ve kremanın kendilerinden çok daha yoğun bir kütleye sahip olan çikolatalı karışıma eklenme şekli.


İki karışım yoğunluk olarak birbirinden çok farklı oldukları için, içinde çok fazla hava hapsedilmiş olan hafif karışımı ağır karışıma bir defada ekleyip birleştirmeye çalışmaktansa,  önce az bir kısmını ekleyip yoğun olan karışımı hafifletmek, ardından geri kalanını ekleyip bir spatula yardımıyla hapsedilen havayı söndürmemeye gayret ederek karıştırmak tam da aradığımız “tüy gibi hafif” kıvamı elde etmeye yarayacaktır.


Malzemeler:

240 gram bittersweet  (%70 kakao) çikolata, ince doğranmış
1/3 su bardağı (80 ml) tam yağlı süt
3 çorba kaşığı şeker
1/8 çay kaşığı tuz
2 yumurta sarısı
4 yumurta beyazı
200 ml soğuk krema


Yapılışı:

Çikolatayı benmari usulü eritin, eridikten sonra benmariden alıp bir kenarda bekletin.

Yumurta sarılarını orta boy bir karıştırma kabında çatalla hafifçe çırpın ve bir kenara ayırın. Ufak boy bir tencerede süte şekeri ekleyip eriyene kadar karıştırın ve kaynama noktasına getirip ateşten alın.

Kaynamış sütü yumurta sarılarının üzerine damla damla dökerek bir tel çırpıcı yardımıyla çırpmaya başlayın. Sütü başlangıçta azar azar eklemeniz gerekiyor, aksi taktir de yumurta sarıları çok çabuk pişip katılaşır. Kaynamış sütün yarısı bu şekilde azar azar eklediğinizde yumurta sarıları da yeterince ısınmış olacaktır; sütün geri kalanını bir seferde dökebilirsiniz.

Sütlü karışımı erimiş olan çikolataya ekleyip bir araya gelene kadar karıştırın.

Ayrı bir karıştırma kabına yumurta beyazlarını koyun, benmari ye oturtun ve dokunduğunuzda vücut sıcaklığından biraz daha sıcak olana kadar aralıksız çırpın.

İyice ısındığına emin olduktan sonra benmariden alıp tuzu ekleyin ve tel çırpıcıyı kaldırdığınızda ucundaki yumurta beyazı havada kalacak şekilde kıvam alana kadar çırpın.

Yumurta beyazlarının üçte birini çikolatalı karışıma ekleyip yedirin. Geri kalan kısmını da ekleyip, bu sefer çok fazla havasını kaçırmamaya dikkat ederek daha hafif hareketlerle yedirin.

Karıştırma kabına kremayı döküp ters çevirdiğinizde akmayacak sertliğe gelene kadar çırpın. Çikolatalı karışıma ekleyip, tekrar söndürmemeye özen göstererek karıştırın.

Kaplara pay edip en az 2 saat buzdolabında soğumaya bırakın. Tazeliğini 3-4 gün koruyacaktır ama bekledikçe koyulaşacağı için aynı gün içinde servis etmenizi öneririm.

Afiyet olsun J

Yorumlar

Popüler Yayınlar