CHEESECAKE DEYİP GEÇMEYİN!
Merhaba…
Bugünkü tarifimiz, kıtır nefis tabanı, ipeksi ve pürüzsüz
cheesecake dokusu, hafif mi hafif limonlu sosu ile her çatalda ferahlık veren
buram buram limonlu cheesecake.
Görüntüsüyle ruhu doyuruyor, ferahlatıyor önce. Bir lokma
aldığınızda ise nasıl da görünümüyle birbirini tamamladığını anlıyor insan. Öyle olmasa bu her yerdiğimiz yerde farklı
tatlara, farklı dokulara, farklı damak tatlarına hitap etmezdi.
Yulaflı bisküviden hazırlanılan tabanı, rendelenmiş limon
kabuğu ve taze sıkılmış limon suyuyla yapılan kremasıyla, yaban mersinli, portakallı ve çikolatalı
Cheesecake çeşitlerimizin aksine bu sefer fırında pişirdiğimiz Cheesecake
tarifi, kolaylıkla hazırlanıyor.
Kimileri üstü pişmiş tercih ederken kimileri çiğ
seviyor, kimileri kıvamını tam tutturamazken, kimileri bir Cheesecake için
kilometrelerce yol gitmeye razı oluyor.
Cheesecake bir yudum kahveye güzel eşlik ettiği için, birçok
çeşide ev sahipliği yapabildiği için nefis.
Malzemeler :
1 paket burçak bisküvi
1 su bardağı fındık (isteğe bağlı)
50 gram tereyağı veya margarin
Kreması İçin:
300 gram labne peyniri
200 gr krema ya da 1 buçuk su bardağı süzme yoğurt
3 adet yumurta (büyük ise 2 adet)
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
3 silme yemek kaşığı un
Yarım yemek kaşığı mısır nişastası
1 limonun kabuğu
Yarım limonun suyu
Limonlu sos için:
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
Yarım çay bardağı limon suyu (1 limondan çıkıyor)
2 buçuk silme yemek kaşığı nişasta
4-5 yemek kaşığı şeker (Kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
Limon kabuğu rendesi ya da sarı gıda boyası (isteğe bağlı)
1 paket vanilya
Öncelikle burçak ve fındıkları rondodan un gibi olana kadar
geçirin.
Cezvede erittiğiniz tereyağını bu una ekleyin ve kaşıkla ya
da elinizle karıştırıp kelepçeli kalıbınızın dibine dökün. Elinizle tüm tabanı
kaplayacak şekilde düzeltin.
Kreması için tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Labne
ve süzme yoğurdu geniş bir kapta “mikserin en düşük devrinde” çırpın.
Şekeri ekleyin ve biraz daha çırpın. (Tüm çırpma işlemleri
düşük devirde olacak). Yumurtaları tek tek ekleyin. İlk yumurtayı ekleyin ve
karışım iyice bütünleşince diğerini ekleyin. Yumurtalar bitene kadar bu şekilde
devam edin.
Limon kabuğunu ve suyu, nişasta, vanilya ve unu da ekleyip
biraz daha çırpın. Ve karışımı kelepçeli kalıba, bisküvilerin üzerine dökün.
Kelepçeli kalıbı dikkatlice tezgâha 1-2 kez vurun ki çırpma
esnasında oluşan hava kabarcıkları patlasın ve çatlama yapmasın.
Kelepçeli kalıbı folyo ile kaplayın.
Fırın tepsinize tabanı kaplayacak kadar kaynar su dökün.
Ve kelepçeli kalıbı kaynar sulu tepsiye oturtun. (Bunu
yapmamızın sebebi, suyun buharı ile krema da çatlamalar olmaması ve beyaz
pişmesi, kızarmaması için. Folyoyu da bu kaynar sudan korumak için sardık)
Önceden ısıtılmış fırında 165 derece 45-55 dakika arası
pişirin.
Kenarları sabit ortası sallanıyorken fırından alıp oda
sıcaklığında soğutun. Bembeyaz kremalı ve çatlaksız bir Cheesecakeniz olmalı ki
bu tam da istediğimiz şey.
Limonlu sos için, Vanilya hariç tüm malzemeleri küçük bir
tencerede karıştırın ve ocağa oturtun, kaynayana kadar kısık ateşte devamlı
karıştırarak pişirin.
Altını kapatınca vanilyayı ekleyin. Ilınınca soğumuş Cheesecakein
üzerine dökebilirsiniz.
Buzdolabında 3-4 saat dinlendirdikten sonra servis
yapabilirsiniz…
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder