SÜT REÇELİ’NİN MEKSİKA VERSİYONU CAJETA
Süt reçeli ; Güney Amerika ülkelerinden Arjantin'e ait bir
tarif ,orada "Dulce De Leche" olarak söyleniliyor. Günlük
taze sütün şeker ile kaynatılıp içine karbonat veya kabartma tozu ilavesi ile
yaklaşık 2-3 saatte hazırlanan karamelimsi sütlü bonbon şekeri tadında
bir sos. Meksika da ise inek sütü yerine keçi sütü kullanılarak hazırlanıyor ve
tarçın eklenince adına "Cajeta" diyorlar.
Meksika’nın mutfağı birbirinden ayrılmaz dört farklı
mutfaktan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra bol acılı ve baharatları ile meşhurdur.
Meksika mutfak kültüründe fasulye, meyve ve çeşitli sebzeler önemli rol
oynamaktadır ve bu mutfağa dair akla gelenler şu şekilde sıralanabilir: Acı
Soslar, acı biberler, hamur işleri, tortilla ve taco. İçki olarak ise tekila
ilk olarak akla gelmektedir. Yaygın olarak tüketilen bir diğer içecek ise
Horchata’dır. Meksika mutfağı Rusya’dan sonra en çok çorba tüketilen mutfaktır.
Yazın soğuk, kışın ise sıcak çorba tercih ederler.
Meksika çeşitli tatlılarıyla da ünlüdür, en meşhurları
Michoacán ve Guanajuato yörelerinden gelir. Cajeta en sevilen tatlılar
arasında ön sıradadır. Bu tatlı keçi sütünden elde edilir, kâğıt helva arasında
servis edilir. Sos kıvamındadır. Acı burada da kendini göstermektedir. Tatlı ve
acı karışımından elde edilen tatlıları da sıkça sofralarda yerini
alır. Cocada, Palanquetas öne çıkan diğer tatlılar arasındadır.
Meksika’da tatlıyla acı kombinasyonu çok sevilir. Lafı daha çok uzatmadan
gelelim tarifimize J
Malzemeler:
1 litre keçi sütü
1 su bardağı şeker
1 adet kabuk tarçın
1/2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı vanilya
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı şeker
1 adet kabuk tarçın
1/2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı vanilya
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Yapılışı:
Süt reçeli hazırlayacağınız tencereniz ölçünüzden bir katı
fazla büyük olsun. İşleme başlamadan önce tencerenizi su ile çalkalayın. Süt
reçeli için günlük taze süt kullanmanız gerekiyor, kutu sütü pastörize bu
sebeple olmuyor.
Kabartma tozu hariç diğer malzemeleri tencereye koyun ve
orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın.
Kaynayınca kabartma tozunu ekleyip altını kısın.
Kaynayınca kabartma tozunu ekleyip altını kısın.
Yaklaşık bir saat boyunca 5-10 dk aralar ile karıştırın ve çubuk tarçını çıkarın. Daha sonra 2 saat kadar süre içinde daha sık aralıklarla karıştırın.
Köpük olursa üzerinden alın. Koyu karamel rengini alınca altını kapatın.
Süt reçelini ateşten aldıktan sonra da ara ara karıştırın,
kabuk tutmasın. İyice ılındığı zaman kavanoza boşaltın, buzdolabına kaldırın.
Kek, kurabiye ve pastalarda kullanılabilir, ayrıca lezzetli bir
kahvaltılıktır.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder