SÜT REÇELİ’NİN MEKSİKA VERSİYONU CAJETA

 Merhaba…

Süt reçeli ; Güney Amerika ülkelerinden Arjantin'e ait bir tarif ,orada "Dulce De Leche" olarak  söyleniliyor. Günlük taze sütün şeker ile kaynatılıp içine karbonat veya kabartma tozu ilavesi ile yaklaşık 2-3 saatte hazırlanan karamelimsi sütlü bonbon şekeri tadında  bir sos. Meksika da ise inek sütü yerine keçi sütü kullanılarak hazırlanıyor ve tarçın  eklenince adına  "Cajeta" diyorlar.


Meksika’nın mutfağı birbirinden ayrılmaz dört farklı mutfaktan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra bol acılı ve baharatları ile meşhurdur. Meksika mutfak kültüründe fasulye, meyve ve çeşitli sebzeler önemli rol oynamaktadır ve bu mutfağa dair akla gelenler şu şekilde sıralanabilir: Acı Soslar, acı biberler, hamur işleri, tortilla ve taco. İçki olarak ise tekila ilk olarak akla gelmektedir. Yaygın olarak tüketilen bir diğer içecek ise Horchata’dır. Meksika mutfağı Rusya’dan sonra en çok çorba tüketilen mutfaktır. Yazın soğuk, kışın ise sıcak çorba tercih ederler.


Meksika çeşitli tatlılarıyla da ünlüdür, en meşhurları Michoacán ve Guanajuato yörelerinden gelir. Cajeta en sevilen tatlılar arasında ön sıradadır. Bu tatlı keçi sütünden elde edilir, kâğıt helva arasında servis edilir. Sos kıvamındadır. Acı burada da kendini göstermektedir. Tatlı ve acı karışımından elde edilen tatlıları da sıkça sofralarda yerini alır. Cocada, Palanquetas öne çıkan diğer tatlılar arasındadır. Meksika’da tatlıyla acı kombinasyonu çok sevilir. Lafı daha çok uzatmadan gelelim tarifimize J

Malzemeler:

1 litre keçi sütü
1  su bardağı şeker
1 adet  kabuk tarçın
1/2 çay kaşığı tuz
2  çay kaşığı vanilya
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
 

Yapılışı:

Süt reçeli hazırlayacağınız tencereniz ölçünüzden bir katı fazla büyük olsun. İşleme başlamadan önce tencerenizi su ile çalkalayın. Süt reçeli için günlük taze süt kullanmanız gerekiyor, kutu sütü pastörize bu sebeple olmuyor.

Kabartma tozu hariç diğer malzemeleri tencereye koyun ve orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın.
Kaynayınca kabartma tozunu ekleyip altını kısın.

Yaklaşık bir saat boyunca 5-10 dk aralar ile karıştırın ve çubuk tarçını çıkarın. Daha sonra 2 saat kadar süre içinde daha sık aralıklarla karıştırın.

Köpük olursa üzerinden alın. Koyu karamel rengini alınca altını kapatın.

Süt reçelini ateşten aldıktan sonra da ara ara karıştırın, kabuk tutmasın. İyice ılındığı zaman kavanoza boşaltın, buzdolabına kaldırın. Kek, kurabiye ve pastalarda kullanılabilir, ayrıca  lezzetli bir kahvaltılıktır. 

Afiyet olsun J



Yorumlar

Popüler Yayınlar