TÜY GİBİ HAFİF ÇİKOLATALI MOUSSE
Merhaba…
Köpük kıvamını alan ve kısa sürede hazırlanan çikolatalı
mus, tatlı krizlerini bitireceğe benziyor.
Mus tariflerinde insanların kafasına takılan en önemli şey
çiğ yumurta kullanımı. Bu duruma açıklık getirmek gerekirse yumurta tatlının
içine kesinlikle çiğ olarak girmiyor. Krema ve sütü neredeyse kaynama noktasına
getirip birazını yumurtanın içine eklediğinizde yumurta hemen pişmeye ve kıvam
almaya başlıyor.
Başarılı bir mousse için bilmeniz gereken en önemli şey de
tarifi hafifletme aşamasında eklenen çırpılmış yumurta beyazları ve kremanın
kendilerinden çok daha yoğun bir kütleye sahip olan çikolatalı karışıma eklenme
şekli.
İki karışım yoğunluk olarak birbirinden çok farklı oldukları
için, içinde çok fazla hava hapsedilmiş olan hafif karışımı ağır karışıma bir
defada ekleyip birleştirmeye çalışmaktansa, önce az bir kısmını ekleyip yoğun olan
karışımı hafifletmek, ardından geri kalanını ekleyip bir spatula yardımıyla
hapsedilen havayı söndürmemeye gayret ederek karıştırmak tam da aradığımız “tüy
gibi hafif” kıvamı elde etmeye yarayacaktır.
Malzemeler:
240 gram bittersweet (%70
kakao) çikolata, ince doğranmış
1/3 su bardağı (80 ml) tam yağlı süt
3 çorba kaşığı şeker
1/8 çay kaşığı tuz
2 yumurta sarısı
4 yumurta beyazı
200 ml soğuk krema
Yapılışı:
Çikolatayı benmari usulü eritin, eridikten sonra benmariden
alıp bir kenarda bekletin.
Yumurta sarılarını orta boy bir karıştırma kabında çatalla
hafifçe çırpın ve bir kenara ayırın. Ufak boy bir tencerede süte şekeri ekleyip
eriyene kadar karıştırın ve kaynama noktasına getirip ateşten alın.
Kaynamış sütü yumurta sarılarının üzerine damla damla
dökerek bir tel çırpıcı yardımıyla çırpmaya başlayın. Sütü başlangıçta azar
azar eklemeniz gerekiyor, aksi taktir de yumurta sarıları çok çabuk pişip
katılaşır. Kaynamış sütün yarısı bu şekilde azar azar eklediğinizde yumurta
sarıları da yeterince ısınmış olacaktır; sütün geri kalanını bir seferde
dökebilirsiniz.
Sütlü karışımı erimiş olan çikolataya ekleyip bir araya
gelene kadar karıştırın.
Ayrı bir karıştırma kabına yumurta beyazlarını koyun,
benmari ye oturtun ve dokunduğunuzda vücut sıcaklığından biraz daha sıcak olana
kadar aralıksız çırpın.
İyice ısındığına emin olduktan sonra benmariden alıp tuzu
ekleyin ve tel çırpıcıyı kaldırdığınızda ucundaki yumurta beyazı havada kalacak
şekilde kıvam alana kadar çırpın.
Yumurta beyazlarının üçte birini çikolatalı karışıma ekleyip
yedirin. Geri kalan kısmını da ekleyip, bu sefer çok fazla havasını kaçırmamaya
dikkat ederek daha hafif hareketlerle yedirin.
Karıştırma kabına kremayı döküp ters çevirdiğinizde
akmayacak sertliğe gelene kadar çırpın. Çikolatalı karışıma ekleyip, tekrar
söndürmemeye özen göstererek karıştırın.
Kaplara pay edip en az 2 saat buzdolabında soğumaya bırakın.
Tazeliğini 3-4 gün koruyacaktır ama bekledikçe koyulaşacağı için aynı gün
içinde servis etmenizi öneririm.
Afiyet olsun J
Yorumlar
Yorum Gönder